De verborgen opties bij een nieuwbouwwoning!

Hoera je hebt een nieuwbouwwoning gekocht! Er breekt een leuke tijd aan maar ook een drukke tijd waarin er veel keuzes gemaakt moeten worden. Één daarvan is het kiezen van de opties, het zo genoemde meer- en minderwerk. Wist je dat er ook verborgen opties zijn, die niet op de meerwerk lijst staan? Ben je benieuwd welke? Lees dan hieronder verder.

Het kiezen van de (verborgen) opties bij jouw nieuwbouwwoning.

Om de opties te kunnen kiezen is het handig als je eerst de indelingen duidelijk hebt. Heb je dit nog niet helder? Lees dan eerst mijn blog ‘De indelingen bepalen van je nieuwbouwwoning’. Heb je de indelingen al op papier staan? Mooi, dan kun je aan de slag met het kiezen van het meer- en minderwerk. Die beginnen bij de ruwbouw opties, zoals bijvoorbeeld het kiezen van een uitbouw op de begane grond. De ruwbouw opties moet je vaak al kiezen voordat je het koopcontract van je nieuwbouwwoning getekend hebt. Dit is zo omdat het vaak om grotere bedragen gaat die ook in het koopcontract vermeld worden. Na de ruwbouw opties moet vaak de elektra, het leidingwerk en de keuken indeling gekozen worden. Je krijgt dan een tweede sluitingsdatum, voor deze datum moet je alle keuzes in het kopersportaal doorgegeven hebben. Er is vaak ook nog een derde sluitingsdatum, dit is meestal voor binnendeuren en beslag.

vlekkenplan nieuwbouwwoning
Vlekkenplan bij een nieuwbouwwoning.

De tweede sluitingsdatum en de verborgen opties

Voor tweede sluitngsdatum heb je alle ruwbouw opties dus al gekozen en de indeling duidelijk. Hoe begin je met de opties? Loop eerst de gehele optielijst door zodat je weet welke opties er allemaal te kiezen zijn. Als je dit gedaan hebt kijk je eerst naar de bestaande elektra en lichtpunten. Waarschijnlijik moet je wel wat lichtpunten verschuiven of extra toevoegen zelfs. Maak voor de verlichting eerst een vlekkenplan zodat je ziet waar je verlichting hebt en hoe dit zich verspreidt over de ruimte (zie afbeelding hierboven). Zo kom je er ook achter of je op bepaalde plekken verlichting mist. Vervolgens ga je an de slag met de elektra, dus de stopcontacten, lichtknopjes, tv aansluiting, internet, eventule loze leidingen, etc. Denk ook aan stopcontacten voor het stofzuigen (zie afbeelding hieronder). De elektra voor de keuken komt vaak vanuit de keukenleverancier. Als je dit allemaal op de juiste plek hebt, kun je het inleveren in het kopersportaal. Hieronder vertel ik je welke verborgen opties er allemaal zijn!

De verborgen opties bij een nieuwbouwwoning!

Je hebt natuurlijk de opties die vermeld staan in de meerwerklijst, maar er kan altijd meer dan dat er vermeld wordt. Bij serie matige bouw wordt er nog weleens lastig gedaan omdat alle huizen ten slotte hetzelfde zijn. Bij een nieuwbouwwijk waar er veel verschillende huizen staan kan er vaak meer. Dit heeft alles te maken met de kanaalplaten die besteld worden waarin alle leidingen en elektra verwerkt worden. Wat zijn die verborgen opties die je als nieuwbouw koper zeker wilt weten? Ik som zie hieronder voor je op:

– Toilet verplaatsen (en dus het riool).

– Leidingen van de verwarmingen uit de muur ipv uit de grond (vaak zijn er op de eerste en tweede etage nog verwarmingen).

– Bovenlichten weglaten bij de binnendeuren.

– Het verplaatsen van een binnendeur.

– Open slaande deuren plaatsen in een erker.

– Draai/kiep ramen.

– Kabelkoker in de wand tbv de tv kabel.

– Speakerleidingen.

– Elektra aanleg tbv camera’s

– Vervangen schakelmateriaal.

– Douche drain ipv een putje bij een badkamer van de bouw.

 

Zo zijn er nog wel een aantal verborgen opties die handig zijn om na te vragen bij het bouwbedrijf. Denk je nu nog steeds ik heb hulp nodig? Dat kan! Ik help je graag bij het gehele nieuwbouw traject. Ik bied nieuwbouwhulp voor nieuwbouwkopers, je kunt vrijblijvend contact opnemen.

 

Lichtplan
Lichtplan bij een nieuwbouwwoning
3D tekening van de keuken

Ben je er klaar voor om samen met mij aan de slag te gaan?

Ik kom graag met je in contact om jouw interieur plannen te bespreken!