Wat een maatwerk meubel kan doen voor een ruimte en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Maatwerk wordt steeds vaker toegepast in interieurs bij zowel nieuwbouw als bestaande woningen. Het is ideaal voor schuine of lastige ruimtes. Maatwerk heeft veel voordelen het maakt je huis uniek en je kunt het helemaal zelf bedenken! In deze blog vertel ik je meer over het toepassen van een maatwerk meubel in je interieur.

MAATWERK MEUBEL: VOOR WELKE RUIMTES?

In principe kun je een maatwerk meubel in elke ruimte toepassen. Toch zie je vaker een maatwerk meubel bij schuine wanden, lastige ruimtes of bijvoorbeeld onder een trap. Het fijne van een maatwerk meubel is dat je de ruimte optimaal kunt benutten. Zo hebben wij zelf op zolder twee schuine kasten laten inbouwen waar we heel blij mee zijn. Ook voor een rechte ruimte kan een maatwerk meubel een hele fijne oplossing zijn. 

DE RUIMTE OPTIMAAL BENUTTEN DOOR HET TOEPASSEN VAN EEN MAATWERK MEUBEL.

Er zijn veel voordelen bij de keuze voor een maatwerk meubel. Dit zijn er best veel! Je kunt zelf de afmetingen bepalen, dus als je het meubel precies ingebouwd wilt hebben is dit geen probleem. Als voorbeeld neem ik een van mijn projecten. Deze mensen hadden een kast van de Ikea met veel deurtjes waaronder ook glazen deuren. Door de vele deuren vonden ze de kast rommelig en niet handig. Ook kwam de kast niet tot het plafond en benutte ze de ruimte niet optimaal. Er was namelijk wel een gebrek aan opbergruimte. Ze wilde graag extra ruimte om ook glaswerk op te bergen. De kamer was groot genoeg om er een kast bij te plaatsen. Na een bezoekje bij ze thuis ben ik aan de slag gegaan met alle wensen. De kasten in deze werkkamer zijn tot het plafond ingebouwd en van muur tot muur om de ruimte optimaal te benutten. Zie hieronder de before & after:

Technische keuken tekening
3D tekening van de keuken

EEN MAATWERK MEUBEL: HOE PAK JE HET AAN?

Bedenk eerst waar het maatwerk meubel moet komen. Heb je dit duidelijk? Dan is goed om jezelf wat vragen te stellen zoals;

  • Wat wil je opbergen in het meubel?
  • Heb je alleen planken of ook hangruimte nodig?
  • Moeten er laden of deuren toegepast worden? Of beide?
  • Waar komt het meubel?
  • Wat voor materiaal of kleuren passen er in de ruimte?
  • Moet het vocht bestendig zijn?

Als je een kledingkast wilt laten inbouwen is het handig als je je legruimte uitrekent door alles wat je nu hebt bij elkaar op te tellen in millimeters of centimeters. Dat zelfde geldt voor je hangruimte, hierbij is het ook handig om naar de hoogtes te kijken voor de hanggedeeltes. Als je nu juist ruimte tekort komt probeer dan uit te rekenen wat erbij moet komen. Ook voor een tv-meubel heb je de afmetingen van je tv nodig om een kloppend ontwerp te kunnen maken. Als je dit allemaal op een rijtje hebt kun je een grove schets maken. Dit hoeft geen kunstwerk te zijn maar is handig om mee te nemen naar een interieurontwerper, meubelmaker of kastenstudio. Online zijn er ook wat tools om zelf je kast te ontwerpen. 

AFWERKING VAN EEN MAATWERK MEUBEL

Denk ook na over wat voor afwerking en uitstraling je het maatwerk meubel wilt geven. Moet het van echt hout zijn? Massief hout of gefineerd, dit is een laagje echt hout over een plaatmateriaal heen. Of mag het volledig van plaatmateriaal zijn met een laagje kunststof. Of ga je het meubel zelf aflakken? Er zijn heel veel mogelijkheden, als ik een maatwerk tekening uitwerk kan ik je veel stalen laten zien en helpen bij alle keuzes.

VERLICHTING IN EEN MAATWERK MEUBEL

Verlichting is ook iets om over na te denken als je een maatwerk meubel laat maken. De eerste stap is om in de ruimte zelf te kijken of er elektra aanwezig is of dat dit nog gemaakt moet worden vanuit een ander bestaand punt. Er zijn tegenwoordig ook veel draadloze opties op de markt die je kunt opladen met een usb kabel. Kijk goed naar wat mooie plekken zijn om verlichting toe te passen. Zoals bijvoorbeeld om een open vak mooi uit te lichten. 

HET KIEZEN VAN DE KLEUREN VOOR EEN MAATWERKMEUBEL

Kijk goed naar welke kleuren je al hebt of krijgt in de ruimte en hou de kleurstalen van de kast erbij. Zo weet je of het goed samengaat. Een maatwerk meubel is niet iets wat je vaak vervangt dus het kiezen van een neutrale kleur is vaak een goede en tijdloze optie. Zo kun je met je muurkleuren meer spelen en past de kast altijd!

DE UITVOERING VAN EEN MAATWERK MEUBEL
Als je er een grove schets hebt gemaakt kun je uitzoeken waar je het maatwerk meubel zou kunnen laten maken. Belangrijk is dan om te bepalen van wat voor materiaal je het meubel zou willen laten maken. Een meubelmaker werkt voornamelijk met hout of fineer. Een kastenstudio vaak met plaatmateriaal en hpl of melamine.

Denk je erover om een maatwerk meubel te laten maken maar kom je er niet uit? Ik help je graag bij het ontwerpen en kan het ontwerp ook voor je laten uitvoeren. Zo heb je alles in een keer duidelijk, het ontwerp, de kosten en de uitvoering van het meubel.

Technische keuken tekening
3D tekening van de keuken

Ben je er klaar voor om samen met mij aan de slag te gaan?

Ik kom graag met je in contact om jouw interieur plannen te bespreken!